Betlehemská hviezda

Betlehemská hviezda

výtvarná súťaž pri príležitosti 800 ročného výročia prvého betlehemu na svete

Vážení pedagógovia, milí žiaci,

Základná umelecká škola v Nových Zámkoch vyhlasuje  pre žiakov MŠ, ZŠ, SŠ, gymnázií a pre žiakov ZUŠ a CVČ v Nových Zámkoch výtvarnú súťaž Betlehemská hviezda.

Súťaž poskytne priestor  nadaným žiakom  ukázať svoj talent vo výtvarnej  súťaži a prezentovať sa na verejnej výstave.

Cieľom výtvarnej súťaže je uchovávať  kultúrne a kresťanské tradície, osláviť výročie vzniku prvého betlehemu na svete a výstavou súťažných prác umelecky prispieť k predvianočnej atmosfére v meste Nové Zámky.


História Betlehemu

 Pre vznik tradície betlehemu má význam udalosť z roku 1223. Taliansky šľachtic Giovanni di Velita pozval mnícha Františka z Assisi, aby strávil Vianoce na jeho panstve. Budúci svätec si  želal vidieť, ako práve narodený  Ježiško leží v skromnom príbytku v chlieve na sene v jasličkách a rozhodol sa, že tento výjav zobrazí. Vybral si preň jaskynku na vrchole skalnatého kopca pri dedinke Greccio. Jaskynku upravil ako kaplnku a usporiadal v nej výjav narodenia Pána. Sem pozval v noci 24. decembra dedinčanov zo širokého okolia. O polnoci sa rozozneli zvony a kopec sa rozžiaril  svetlami z pochodní prichádzajúcich ľudí. V jaskynke boli jasle, oslík a teliatko. Kňaz slúžil omšu a František čítal úryvky z Lukášovho evanjelia, ktoré jediné podrobnejšie opisuje Kristove narodenie. Podľa tradície bola táto udalosť prvým betlehemom a zároveň sa tu po prvýkrát slúžila polnočná omša. 

Betlehem je umelecké, často priestorové stvárnenie znázorňujúce Svätú rodinu pri narodení Ježiša. Práve narodený Ježiško leží v chlieve na sene v jasličkách, Panna Mária a svätý Jozef ho opatrujú. Pastieri a Traja králi z orientu mu  prinášajú dary. Scéna býva doplnená zvieratami a anjelom.

Betlehemy sú  vytvárané z rôznych materiálov: z dreva, keramiky, papiera, perníku, šúpolia ale i z piesku, snehu či ľadu. Na pútnických a iných rušných miestach a námestiach sa uchytila tradícia živých betlehemov so živými postavami a zvieratami. Špecifikum predstavujú hrané scénky v betlehemoch. Jasle ako kŕmidlo a stojan na seno v chlieve, predstavujú ústredný výjav ľudových betlehemov.

Zaujímavosti: V neapolských betlehemoch tzv. „presepe“ Svätú rodinku dopĺňajú  každodennými výjavmi neapolského života. V Manarole v Taliansku sa nachádza svetelný betlehem vo viniciach nad útesom, ktorý vyhotovil Mario Andreoli. V Rajeckej Lesnej nájdeme Slovenský Betlehem od rezbára Jozefa Pekara.

Námet a podmienky súťaže

Súťaž je zameraná na výtvarné stvárnenie námetu betlehemu.

Súťaž je určená pre žiakov MŠ, ZŠ, SŠ, gymnázií a pre žiakov ZUŠ a CVČ v Nových Zámkoch.

Súťaž je rozdelená do dvoch hlavných okruhov :

1.    Plošné výtvarné práce (dvojrozmerné) – vytvorené maliarskymi technikami,    kresbou a kombinovanými technikami. Maximálny formát A2. Akceptujú sa len práce    jednotlivcov.

2.   Priestorové výtvarné práce (trojrozmerné) – vytvorené tvarovaním v priestore. Materiál a techniky sú ľubovoľné. Akceptované sú práce vytvorené z prírodných materiálov, z papiera, papier mache, z  keramiky a pod. Akceptujú sa práce jednotlivcov a skupín. 

Na zadnej strane každej práce musia byť uvedené nasledovné údaje: názov práce, použitá technika, meno a priezvisko autora (autorov), vek autora (autorov), veková kategória, názov školy, e-mail školy,  meno a priezvisko vyučujúceho. 

Jeden autor môže zaslať maximálne 1 plošnú a 1 priestorovú výtvarnú prácu .

Zaslaním súťažnej práce autori súhlasia so zverejnením mena, priezviska, veku, vekovej kategórie, umiestnenia súťažnej práce.

Súťažné práce sa vracajú autorom po ukončení výstavy.

 PRIHLASKA.docx

Súťažné práce zasielajte na adresu:        Základná umelecká škola

                                                            SNP 5

                                                            940 60 Nové Zámky

Obálku označte heslom : BETLEHEMSKÁ HVIEZDA


alebo osobne po telefonickej dohode (0944 218 018) v poobedňajších hodinách na elokovanom pracovisku ZUŠ na Jánošíkovej ul. č.1.



BETLEHEMSKÁ HVIEZDA  VÝTVARNÁ SÚŤAŽ 2023

Súťažné kategórie:



                                         1. kategória – žiaci MŠ 5-6 rokov

                                         2. kategória – žiaci ZŠ od 6 do 11 rokov

                                         3. kategória – žiaci ZŠ a  GYMN. od 12 do 15 rokov

                                         4. kategória  – žiaci SŠ a GYMN. od 16 rokov do ukončenia školy

                                         5. kategória – žiaci CVČ a ZUŠ od 6 do 11 rokov

                                         6. kategória – žiaci CVČ a ZUŠ od 12 do 15 rokov

                                         7. kategória - žiaci CVČ a ZUŠ od 16 do 19 rokov



30. november 2023, 17.00 hod.

Uzávierka zasielania a odovzdania výtvarných prác



5. december 2023

Vyhodnotenie výtvarných prác odbornou porotou. Ocenení autori budú upovedomení formou e-mailu.



7.december 2023

Slávnostné vyhodnotenie súťaže a výstava vybraných prác v priestoroch Knižnici Antona Bernoláka. Výstava potrvá do 14. decembra 2023.



Kontakt a informácie:

Základná umelecká škola, SNP 5, Nové Zámky

Kontaktná osoba : Mária Zsapka

Tel. č.: 0944 218 018

e – mail:  vozusnz@gmail.com