Veľkonočné sviatky

Zelený štvrtok Pánovej večere

Zeleným štvrtkom vstupujeme do Veľkonočného trojdnia, počas ktorého si osobitne pripomíname slávenie Poslednej večere, pri ktorej Pán Ježiš obetoval Bohu svoje telo a krv pod spôsobom chleba a vína ako výkupnú obetu za nás všetkých, a aj nám dal príkaz požívať tento pokrm, aby sme tak raz vošli do nebeskej slávy. (porov. Jn 6, 54 - 58) Kristus pri Poslednej večeri ustanovil sviatosť Eucharistie, no ustanovil i ďalšiu sviatosť - sviatosť kňažstva, aby Boží služobníci - kňazi, slávili Eucharistiu, aby sa vedeli rozdávať tak, ako sa dáva Kristus v malom kúsku chleba.

V prvej časti liturgie budeme sláviť svätú omšu, ktorá nám pripomína Pánovu Poslednú večeru, ustanovenie Oltárnej sviatosti, sviatosti kňazstva a Pánov príkaz bratskej lásky. Preto, že slávime pamiatku ustanovenia Eucharistie, je bohostánok pred sv. omšou prázdny. Na začiatku svätej omše zaznie slávnostné Glória. Vtedy sa na oslavu tohto tajomstva rozozvučí organ i zvony. Po tejto oslavnej piesni sa zvony i organ až do Veľkonočnej vigílie na Bielu sobotu odmlčia a nahradia ich tupé drevené údery klepáčov. V Cirkvi i v kostole zavládne hlboké ticho, v ktorom chceme prežívať udalosti Kristovho umučenia. Po homílii nasleduje obrad umývania nôh. Tak ako Ježiš pri Poslednej večeri urobil apoštolom, tak kňaz umýva nohy.  V tomto geste vidíme nekonečnú lásku Boha, ktorý sa skláňa k nám a dáva nám príklad opravdivej služby.Po Poslednej večeri odchádza Ježiš s učeníkmi do Getsemanskej záhrady, kde prežil chvíle osamelosti a úzkosť. Procesia s Najsvätejšou sviatosťou znázorňuje prechod z Večeradla do Getsemani. Počas prenášania Najsvätejšej sviatosti kľačíme. Spevom eucharistickej piesne môžeme za zvyčajných podmienok získať úplné odpustky. Nasleduje obnaženie oltárov, ktoré taktiež znázorňuje zradu a opustenosť Pána  Ježiša.  Odnesú sa z nich všetky ozdoby, plachty i kríže a ostanú pusté. Robí sa tak na pamiatku toho, že Ježiša v tú noc všetci opustili. I svätostánok zostane prázdny, preto si pred oltárom nekľakáme, ale len ukloníme hlavu. 

LITURGICKÉ ČÍTANIE:  https://svatepismo.sk/liturgicke-citanie-na-den/2024-03-28 (Večerná svätá omša na pamiatku Pánovej večere)

FARSKÝ KOSTOL: 
(M)17:00 hod.
(S) 19:00 hod. Tichá adorácia v Getsemanskej záhrade do 21:00 hod. Ukončenie adorácie Ježišovou rozlúčkovou rečou. (Zatvorenie Farského kostola)

FRANTIŠKÁNSKY KOSTOL:  

(S) 17:00 hod. 

(M) 19:00 hod.  Tichá adorácia v Getsemanskej záhrade do 21:00 hod.  

Piatok utrpenia Pána

V tento deň si  pripomenieme  Pánovo utrpenie, ktoré sa začalo v Getsemanskej záhrade, až po jeho umučenie a smrť na kríži. Podľa starej tradície Cirkvi dnes sa nikde na svete neslúži svätá omša, pretože ju krvavým spôsobom na kríži slúži sám Pán Ježiš – na oltári kríža prináša za nás obetu svojho Tela a Krvi. Jeho smrť nám pripomína aj dnešná liturgická farba – farba krvi. Zhromažďujeme sa len na liturgii umučenia Pána. Liturgia Veľkého piatku pozostáva z troch častí: z bohoslužby slova, z poklony svätému krížu a zo svätého prijímania. Na začiatku ľutujeme, že aj my sme prispeli svojimi hriechmi k utrpeniu Pána Ježiša. Na znak toho si kňaz spolu s prisluhujúcimi pred oltárom ľahne dolu tvárou. Robí to v hlbokej pokore pred svojím Pánom, ktorý je až do prachu zeme pokorený a potupený. My si pri tom všetci kľakneme a v tichu budeme prosiť každý za seba, aby nám Pán odpustil. Súčasne mu aj poďakujme za lásku k nám, veď táto láska ho priviedla na kríž. Potom bude nasledovať bohoslužba slova, v ktorej budeme, okrem iného, počuť históriu umučenia Ježiša Krista podľa sv. Jána. Poslednou časťou bohoslužby slova je slávnostná modlitba veriacich. Všetci cez túto modlitbu budeme stáť. *(Na výzvu „Kľaknime si“ si všetci kľakneme a na výzvu „Vstaňte“ sa opäť všetci postavíme.) Potom nasleduje obrad so zahaleným krížom a poklona svätému krížu. Pretože si dnes osobitne pripomíname Kristovu vykupiteľskú smrť na dreve kríža, preukazujeme mu zvláštnu úctu. Zaznie Pánov žalospev počas, ktorého sa spoločne  zapájame zvolaním: Svätý Bože, Svätý silný, Svätý nesmrteľný, zmiluj sa nad nami. Kríž bude postupne odhaľovať pričom sa trikrát  zaspieva: „Hľa drevo kríža“ a my odpovieme: „Poďte, pokloňme sa“. Po každej odpovedi spoločne pokľakneme a zotrváme chvíľu v  tichej modlitbe. K poklone sv. Krížu Vás prosím prichádzajte len stredom kostola a odchádzajte po bokoch aby sme zabezpečili plynulosť. Usporiadatelia Vás usmernia. 

Uctenie sv. kríža môžete vykonať  krátkym:

  1. Pokľaknutím na obe kolená
  2. Pokľaknutím na jedno koleno
  3. Hlbokým úklonom

Počas poklony budeme spievať jednotlivé piesne a hymny k úcte sv. Krížu. Za nábožnú účasť na poklone svätému krížu možno za zvyčajných podmienok získať úplné odpustky. Treťou časťou dnešnej liturgie je sväté prijímanie. Kňaz prinesie eucharistiu z bočného oltára, kde bola uschovaná od včera, a po modlitbe Pána, podobne ako vo svätej omši pristúpime k svätému prijímaniu.  Ak sa rozhodnete prijímať eucharistiu do úst zložte si ruky a ak sa rozhodnete prijímať eucharistiu do rúk obidve dlane prekrížte vo výške hrude. Kňaz, Vám položí eucharistiu na otvorenú dlaň a vy si druhou rukou eucharistiu vložíte do úst a až potom odídete na svoje miesto. Po sv. prijímaní kňaz prenesie Sviatosť oltárnu v monštrancii do Božieho hrobu.

LITURGICKÉ ČÍTANIE: https://svatepismo.sk/liturgicke-citanie-na-den/2024-03-29

Farská krížová cesta na Kalvárii (M) 10:00 hod.  (S)  11:00 hod. 

Krížová cesta Františkánsky kostol (M) 10:00 hod.

Františkánska krížová cesta - divadelne hraná v centre mesta (S)  11:00 hod.


Liturgické obrady Veľkého piatku

FARSKÝ KOSTOL:  

(M)  16:00 hod. 

(S)   18:00 hod. - Individuálna poklona Svätému krížu je v rámci obradov.  O 20:00 hod. Ukončenie poklony a zatvorenie kostola

FRANTIŠKÁNSKY KOSTOL: 

(M) 15:00 hod. 

(S) 17:00 hod.  -O 20:00 hod. Ukončenie poklony a zatvorenie kostola

Biela sobota

Dnes Cirkev neslávi obetu omše. Na Bielu sobotu Cirkev zotrváva pri Pánovom hrobe, rozjíma o jeho utrpení a smrti, ako aj o zostúpení k zosnulým, a v modlitbách a pôstom očakáva jeho zmŕtvychvstanie. Po zotmení sa slávi Veľkonočná vigília z Veľkonočnej nedele Pánovho zmŕtvychvstania.


FARSKÝ KOSTOL:

08:00 hod.    Adorácia - Božieho hrobu, Sv. Kríža, Eucharistie

16:30 hod.    Ukončenie adorácie (Zatvorenie kostola)

19:00 hod     Otvorenie kostola na veľkonočné obrady

FRANTIŠKÁNSKY KOSTOL:

08:00 hod.    Ranné chvály

19:00 hod.     Ukončenie adorácie 

Veľkonočná vigília Pánovho zmŕtvychvstania

Prvou časťou liturgie je obrad svetla. Na začiatku kňaz požehná oheň. Potom vysvetľuje syboliku veľkonočnej sviece – paškálu, ktorá predstavuje zmŕtvychvstalého Ježiša Krista. Svieca je označená číslicami tohto kalendárneho roka a prvým a posledným písmenom gréckej abecedy – alfa a omega, ktoré symbolizujú, že Ježiš Kristus je počiatok i koniec všetkého. Kňaz vloží do sviece aj hrudky tymianu na pamiatku oslávených Kristových rán. Napokon sviecu zapáli od požehnaného ohňa. Ponesieme veľkonočnú sviecu ako symbol vzkrieseného Krista v sprievode do kostola. Na každé zvolanie „Kristus, svetlo sveta“ odpovieme „Bohu vďaka.“ Sviece, ktoré držíme v rukách, si zapálime  od veľkonočnej sviece až pri druhom zvolaní „Kristus, svetlo sveta“. S horiacimi sviecami v rukách si vypočujeme veľkonočný chválospev. Druhou časťou liturgie je bohoslužba slova. Po čítaniach zo Starého Zákona kňaz zaspieva slávnostné Glória a opäť zaznejú radostné tóny organu i mohutný hlahol zvonov, ktoré od zeleného štvrtka mlčali. Tento chrám i celý svet zaplaví radostná zvesť, že Kristus slávne vstal z mŕtvych. Na znak toho sa od veľkonočnej sviece zapália všetky ostatné sviece na oltári a prinesie sa socha Zmŕtvychvstalého. Potom si túto zvesť vypočujeme i z novozákonného čítania a z evanjelia. Treťou časťou liturgie jeliturgia krstu. Spásonosný účinok krstu nás očisťuje od hriechu, začleňuje do spoločenstva Cirkvi a dáva nám účasť na živote zmŕtvychvsta­lého Krista. Zapálime si sviece a nasleduje obnovenie našich krstných sľubov. Verejne sa zriekneme hriechu, vyznáme svoju vieru, a tak duchovne obnovíme svoj krst. V závere krstného obradu nás kňaz pokropí krstnou vodou. Všetky tieto úkony a slová nám majú pripomenúť náš vlastný krst, keď sme s Kristom duchovne povstali k novému životu. Pri tomto obrade môžeme za obvyklých podmienok získať úplné odpustky. Štvrtou časťou liturgie je je liturgia Eucharis­tie. Doteraz sme sa stretli so vzkrieseným Kristom v obraze svetla, Slova a vody. V tejto časti liturgie sa s ním stretneme v Eucharistii.

LITURGICKÉ ČÍTANIA  -Vigília  https://svatepismo.sk/liturgicke-citanie-na-den/2024-03-30

FARSKÝ KOSTOL: 

(M) 19:30 hod.  

(S) 22:00 hod - vigília bude skrátená  a procesia na oslavu vzkrieseného Krista na koniec svätej omše nebude. 

FRANTIŠKÁNSKY KOSTOL: 

(S) 19:30  -  slávnostná eucharistická procesia na oslavu vzkrieseného Krista